Mega Lux - Tepisi

Uputstvo za održavanje MegaLux

Preporučuje odabir tepiha tamnih boja u odnosu na svetle, usled činjenice da svetliji tepisi imaju osobinu da pokazuju više zaprljanosti i zahtevaju više održavanja. Stoga, tepisi tamnih boja su efikasniji u područjima sa velikim prometom.Šareni i tepisi sa paternima posebno su efikasni u skrivanju tla.

Mega Lux - uputstvo za čišćenje i održavanje

A) Uputstvo za izbor tepiha

* Za odabir boja važno je pregledati svoj uzorak pod prirodnim, dnevnim, svetlom ili pri svetlu lampe na mestu gde želite da postavite vaš tepih.

* MegaLux preporučuje odabir tepiha tamnih boja u odnosu na svetle, usled činjenice da svetliji tepisi imaju osobinu da pokazuju više zaprljanosti i zahtevaju više održavanja. Stoga, tepisi tamnih boja su efikasniji u područjima sa velikim prometom.Šareni i tepisi sa paternima posebno su efikasni u skrivanju tla.

* Švorovi vece gustine su kvalitetniji i imaju bolje performanse u porebenju sa manje gustim tepisima, koji ce brže izgubiti površinski izgled i omoguciti širenje prljavštine na dno tkanja.

B) Svakodnevna zaprljanja

Obično postoje dve vrste tla. Prva je suva podloga, koja uključuje supstance poput zrna krupne prašine i peska, koje prodiru u donji deo tepiha. Ovakve supstance su abrazivne, pa ce, ako se ne odstrane, početi da oštecuju vlakna tokom produženog perioda korišcenja. Standardno usisavanje ce otkloniti sva ovakva zaprljanja.

Drugu vrstu tla najbolje je opisati kao ''lepljivu'' i ona uključuje onu prljavštinu koja je donesena u kucu na cipelama. Ovakva vrsta tla može da privuče još više prljavštine (poznato kao ponovno prljanje) ako se ne ukljanja često.

Važno je napomenuti da redovno usisavanje doslovno produžava život vašeg tepiha poboljšavajuci njegov izgled, tako da je važna i vrsta usisavača koji koristite.

Performanse usisivača ce varirati u zavisnosti od vrste vlakana tepiha.

Dobar usisavač obično ima karakteristike koje vam omogucavaju podešavanje visine papučice i brzine ventilatora. Usisavači s velikim točkicima, usisavači i / ili specijalni alati takobe mogu pomoci da se osigura lako i efikasno održavanje

* Karakteristike

Podesivavisina papučice usisvača je najvažnija karakteristika, jer omogucava upotrebu na širokom spektru tepiha. Ako je vaš usisavač postavljen previsoko iznad površine tepiha, usisna snaga nece moci da povuče nataloženu prašinu. Ako je postavka preniska, četke za usisavanje mogu da oštete površinu tepiha, zbog čega ce izgledati istrošeno i pohabano. Prilikom usisavanja tepiha sa visokom petljom, od vune, TENCEL-a, viskoze ili mešovitih vlakana, pratite sledeća uputstva, kako bi sa lakoćom održavali Vaš tepih.

* Podesiva visina

Uvek koristite podignutu poapučicu usisivača, kada god je to dovoljno.

* Efikasan protok vazduha

Izbegavajte usisivače sa veoma jakom usisnom snagom.

* Veliki točkici

Usisivač bi trebalo da se sa lakocom krece po tepihu. Prilikom usisavanja ''čupavih'' tepiha, preporučujemo da usisavate bez rotacione četke. Redovno menjajte kesu. Takobe, periodično pregledajte i rotacionu četku, da zaostala prljavština ne bi oštetila tepih.

C) Uklanjanje fleka

Vecina fleka nastalih u domacinstvu može sa lakocom da se ukloni, ukoliko pratite naredne korake. Počnite sa uklanjanjem fleke odmah nakon što je uočite, jer je čišcenje protokom vremena sve teže. Da bi ste pravilno započeli čišcenje, pridržavajte se sledecih koraka:

* Prvo, pomocu kašike ili tupe strane noža odstranite što više krupnog materijala.

* Koristite pokrete od ivice fleke ka centru, kako bi izbegli dodatno razmazivanje. Važno je koristiti blage pokrete, jer se trljanjem fleka samo nabija dublje u tkanje, oštecujuci vlakna.

* Prosutu tečnost pokupite belim peškirom ili ubrusom.

* Koristite čistu vodu ili sredstva za čišcenje posebno namenjena za ovu namenu, da bi uklonili ostatke zaprljanja. Prvo, poprskajte peškir vodom ili sredstvom, a zatim utapkajte tečnost. Važno je da se naglasi, da je važno da se pokvasi peškir, a ne tepih, jer bi dodavanje vode direktno na fleku pomoglo da ona prodre dublje u vlakna.

* Opšte je pravilo da je lakše ukloniti sveže fleke od okorelih.

* Pre upotrebe sredstava za čiscenje proverite na malom delu čistog tepiha, da li dolazi do oštecenja boja ili strukture vlakana prilikom nanošenja.

* Abnormalno velike i uporne mrlje mogu da zahtevaju posebne tretmane, tako da je u tim situacijama potrebno da potržite stručnu pomoc.

* Ukoliko se fleka ponovo pojavi, jednostavno ponovite istu proceduru za uklanjanje fleka.

* Ukoliko sve navedeno ne reši problem, ili ukoliko Vam je hitno potrebna pomoc oko uklanjanja fleke, kontaktirajte profesionalni servis za čišcenje tepiha.

D) Opšte preporuke za čišcenje

* Svakondevno usisavajte područja u kuči koja su njaprometnija. Delove sa nešto manjom upotrebom usisavajte dva puta nedeljno. Celu kucu usisajte makar jednom nedeljno.

* Najprometnija mesta, ulaz, predsoblje, hodnici i oko stolica se brže prljaju od ostalih mesta u kuci. Redovno usisavajte najprometnija mesta, jer se na taj način sprečava prodor prašine duboko u vlakna i na taj način odlaže potreba za mašinskim pranjem u servisu.

U slučaju da imate pitanja koja se odnose na odžavanje ili garanciju, slobodno nas kontaktirajte:

E-mail : office@megalux.rs

Tel: 022 810131– 022 810133