Kako se postavljaju rolo zavese?

Instalacija rolo zavesa možda deluje komplikovano, ali uz prave instrukcije, to je jednostavno i bez problema možete da uradite sami. Rolo zavese su popularan izbor za mnoga domaćinstva zbog svoje jednostavnosti, svestranosti i pristupačnosti. U tekstu objasnićemo korak po korak kako se postavljaju rolo zavese.

Zašto odabrati rolo zavese?

Jednostavno rešenje

Rolo zavese nude jednostavno rešenje za pokrivanje prozora. Sastoje se od jednog komada tkanine koji se pomera gore-dole, pružajući lak način za kontrolu svetlosti i privatnosti. Minimalistički dizajn čini ih pogodnim za bilo koju prostoriju, od dnevnih boravaka do spavaćih soba, pa čak kuhinja i kupatila.

Prilagodljive za svaki prozor

Jedna od najvećih prednosti rolo zavesa je njihova svestranost. Mogu se izraditi po meri kako bi odgovarale bilo kojoj veličini i obliku prozora. Bez obzira da li imate male, standardne ili velike prozore, postoji rolo zavesa koja će savršeno odgovarati. Takođe su dostupne u širokom spektru boja, dezena i tkanina, omogućavajući vam da pronađete savršeno rešenje za dekor vašeg doma.

Pristupačnost

Rolo zavese su pristupačan način da dodate stil i funkcionalnost vašem domu. U poređenju sa drugim vrstama, rolo zavese nude ekonomično rešenje bez kompromisa po pitanju kvaliteta ili estetike. Pružaju moderan i elegantan izgled koji se lako može uklopiti u bilo koji enterijer.

Kako se postavljaju rolo zavese - korak po korak

Odaberite način montaže

Pre nego što započnete proces instalacije, potrebno je da odlučite o načinu montaže za vaše rolo zavese. Postoje dve glavne opcije: unutrašnja i spoljašnja montaža.

 • Unutrašnja montaža: Zavese se montiraju unutar okvira prozora, pružajući čist i uredan izgled. Ova opcija je idealna za prozore sa dubokim okvirom ili ako preferirate minimalistički izgled.
 • Spoljašnja montaža: Zavese se montiraju na zid ili plafon izvan okvira prozora. Ovaj metod je pogodan za prozore sa plitkim okvirima ili ako želite da prozor izgleda veći.

Izmerite prozor

Tačna merenja su ključna za uspešnu instalaciju. U zavisnosti od izabranog stila montaže, proces merenja će se malo razlikovati.

 • Unutrašnja montaža: Izmerite širinu okvira prozora na vrhu, sredini i dnu. Koristite najmanju meru kako bi zavesa savršeno pristajala. Izmerite visinu od vrha okvira do prozorske daske na obe strane i u sredini. Koristite najveću meru za visinu.
 • Spoljašnja montaža: Izmerite širinu oblasti koju želite da pokrijete, dodajući nekoliko centimetara sa svake strane za bolju kontrolu svetlosti i privatnosti. Izmerite visinu od vrha okvira prozora (ili više ako želite da montirate zavese iznad okvira) do željene dužine.

Unutrašnja montaža rolo zavesa

 1. Označite položaj nosača: Držite nosače unutar okvira prozora u gornjim uglovima. Olovkom označite rupe za šrafove.
 2. Izbušite pilot rupe: Bušilicom napravite male pilot rupe na označenim mestima kako bi lakše zavrnuli nosače.
 3. Pričvrstite nosače: Pričvrstite nosače šrafovima, osiguravajući da su ravni i sigurni.
 4. Postavite rolo zavesu: Postavite rolo zavesu u nosače. U zavisnosti od tipa zavese, možda ćete morati da je pričvrstite.
 5. Testirajte zavesu: Povucite zavesu nadole i vratite je nazad kako biste se uverili da radi glatko. Podesite po potrebi.

Spoljašnja montaža rolo zavesa

 1. Označite položaj nosača: Držite nosače uz zid ili plafon tamo gde želite da montirate zavese. Olovkom označite rupe za šrafove.
 2. Izbušite pilot rupe: Bušilicom napravite male pilot rupe na označenim mestima.
 3. Pričvrstite nosače: Pričvrstite nosače šrafovima, osiguravajući da su ravni i sigurni.
 4. Postavite rolo zavesu: Postavite rolo zavesu u nosače, prateći uputstva proizvođača. Pričvrstite je na mesto.
 5. Testirajte zavesu: Proverite kako funkcioniše kako biste se uverili da radi bez problema. Podesite po potrebi.

Instalacija rolo zavesa je jednostavan zadatak koji može značajno uticati na izgled i funkcionalnost svake prostorije. Odabirom pravog stila montaže, preciznim merenjem prozora i praćenjem koraka za instalaciju, možete bez problema postaviti rolo zavese. Bilo da se odlučite za unutrašnju ili spoljašnju montažu, rolo zavese nude elegantno, pristupačno i svestrano rešenje za svaki prozor.