Danas ćemo se osvrnusti na deo dekora koji se često mnogi zanemaruju, a koji može napraviti veliku razliku. To su zavese za spavaću sobu. Zamislite da se budite u spavaćoj sobi koja je baš po vašem ukusu. Uz jutarnje svetlo koje nežno filtrira kroz savršene zavese. Zato smo vam pripremili mnoštvo saveta i ideja kako da odaberete savršene zavese za spavaću sobu.

Najbolji materijali za zavese u spavaćoj sobi

Kada je reč o zavesama, izbor tkanine je ključan. Ne radi se samo o izgledu; radi se o tome kako funkcionišu u vašem prostoru. Trebate uzeti u obzir faktore kao što su koliko svetla želite blokirati, održavanje i lakoća čišćenja i kako se uklapaju u estetiku prostorije.

Pamuk

Pamučne zavese su mnogima prvi izbor i to s razlogom. Nude ravnotežu praktičnosti i stila, pružajući svetli, prozračni osećaj sobi. Ako težite ka opuštenom ili country-chic izgledu, pamučne zavese su savršen izbor. Lako se peru i održavaju, što ih čini idealnim za zauzete domaćinstva.

Svilena

Svilene zavese odišu luksuzom i raskoši. Imaju prelepi sjaj i pad koji mogu učiniti bilo koju spavaću sobu elegentnijom. Međutim, svila je podložna oštećenjima od sunca, pa je najbolje koristiti u spavaćim sobama koje nisu izložene jakom svetlu. Savršene su za stvaranje romantične atmosfere.

Pliš

Ako želite dodati toplinu i teksturu vašoj spavaćoj sobi, pliš je pravi izbor. Plišane zavese za spavaću sobu su debelje, što ih čini odličnim za izolaciju i blokiranje svetlosti. Dodaju dubinu i dodir luksuza. Nedostatak? Teže su i zahtevaju pažljivo čišćenje.

Poliester

Poliester je vrlo izdržljiva i pristupačna opcija. Ove zavese su jednostavne za održavanje i otporne su na gužvanje i skupljanje. Ako ste ograničeni budžetom, ali ipak želite širok spektar stilova i boja, zavese za spavaću sobu od poliestra su praktičan izbor.

Lan

Lanene zavese donose prirodan, opušten izgled u vašu spavaću sobu. Propuštaju dovoljno svetla da stvore prijatnu atmosferu. Lan je savršen za minimalistički ili mediteranski izgled spavaće sobe. Imajte na umu da se lan lako gužva i može zahtevati pažljivo tretiranje.

Kako izabrati boju za zavese u spavaćoj sobi?

Izbor odgovarajuće boje može transformisati vašu sobu. Želite li miran, spokojan prostor? Odaberite meke i neutralne boje. Ako volite nešto smelije boje, onda ljubičaste zavese za spavaću sobu mogu biti dobar izbor. Zapamtite, vaše zavese treba da pruže dodatni šarm spavaćoj sobi. 

Uzorci zavesa za spavaću sobu

Zavese dolaze u raznim stilovima, svaka sa svojim jedinstveni šarmom.

Zavese sa prstenovima

Zavese sa prstenovima su klasičan i elegantan izbor. Dobro se uklapaju u tradicionalnim ili formalnim spavaćim sobama. Uredni pregibi stvaraju skrojen izgled koji dodaje dozu sofisticiranosti.

Naborane zavese

Naborane zavese nude opušteni i prijatni izgled. Odlične su za stvaranje opuštajuće atmosfere u vašoj spavaćoj sobi. Ako volite seoski ili rustični izgled, ove zavese su savršene.

Tab top zavese

Poznate po svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti. Idealne su za opuštenu i ležernu spavaću sobu. Plus, veoma se lako za montiraju.

Rolo zavese

Rolo zavese nude čist i moderan izgled. Ako težite ka savremenom ili minimalističkom stilu, ova vrsta zavesa može dodati dozu elegancije vašem prostoru.

Osvetljenje, veličina i širina zavesa

Ako niste ljubitelj svetlosti, razmislite o crnim zavesama. One mogu znatno poboljšati kvalitet vašeg sna. Kada je reč o veličini i širini, uvek izmerite vaše prozore pre nego što ih kupite.  Želite da vaše moderne zavese za spavaću sobu budu dovoljno široke da potpuno pokriju prozore i dovoljno dugačke da postignu željeni efekat, bilo da je to samo dodirivanje poda ili talasanje.

Ideje i inspiracija

Budite kreativni sa izborom vaših zavesa. Kombinujte boje i uzorke za jedinstven izgled, te ih koristite da dodate dašak boje neutralnoj sobi. Pogledajte časopise ili internet portale o uređenju enterijera. Nemojte oklevati da eksperimentište sa različitim stilovima dok ne nađete ono što vam se dopada i odgovara. Zavese za spavaću sobu cene mogu varirati od materijala, veličine i dužine. 

Odabir zavese za spavaću sobu je lep zadatak. Radi se o pronalaženju prave ravnoteže između funkcije i stila. Bilo da težite ka elegantnom ili suptilnom izboru, kvalitetne zavese mogu napraviti ogromnu razliku. Eksperimentišite sa različitim opcijama i najvažnije, uživajte u tome.