Drveni Venecijaneri

Drveni venecijaneri predstavljaju sjajnu investiciju za Vaš dom, kancelariju, prostor širokog spektra namene. Odaberite savršen model sa našim vodičem za odabir, oblikovanje i uklapanje ovog klasičnog načina žaštite od sunca i neželjenih pogleda.

Drvene zavese (venecijaneri) su obično izbor vlasnika kuća koji su svesni značaja besprekornog stila. Cenjene zbog čistih linija, neutralnog izgleda i poboljšanih mogućnosti privatnosti, drveni venecijaneri nude kupcima ujedno i stil i praktične pogodnosti.

Svi drveni venecijaneri nude istu funkcionalnost. Roletne se mogu podesiti za bolju kontrolu osvetljenja. Pomoću kabla, mogu se da se podignu tako da puštaju puno svetlosti ili da se spuste tako da blokiraju svetlost. Međutim, za razliku od ostalih sistema zavesa ( Rolo, Zebra…) drveni venecijaneri imaju i drugi upravljački kabl. Naginjanjem letvica kada je roletna spuštena ili delimično spuštena, letvice se naginju i propuštaju filtriranu svetlost, a pritom se zadržava privatnost. Upravo ovo poboljšano senčenje čini drvene zavese toliko popularnim.

Sa mnoštvom karakteristika dizajna dostupnih na venecijanerima, pravilna procena prednosti svakog izbora može da postane veoma komplikovana, pa smo kreirali jednostavan vodič koji opisuje prednosti koje se dobijaju. Naveli smo i savete o drvenim roletnama u prostorijama, kao i savete za merenje i ugradnju vaših novih drvenih zavesa (drvenih venecijanera).

Opcije dizajna drvenih venecijanera

Lepota drvenih roletni (drvenih venecijanera)  je u tome što mogu da se koriste kao dopuna ili kontrast u većini dekora i stilova. Ne samo da su lepe, već su i praktične i mogu da se koriste u skoro svakoj prostoriji. Ovde ćemo vam pokazati neke od različitih opcija dizajna kada su u pitanju drvene roletne.

Sa ili bez traka

Venecijaneri od drveta mogu da se naruče sa trakama ili bez njih. Trake su izrađene od pamučne tkanine koje vode vertikalnom dužinom zavese tamo gde je nanizana, prikrivajući unutrašnje postavljanje.

Mogu da se podudaraju sa bojom venecijanera ili da se dopunjuju u bojama. Možete da birate između boja poput metalik zlane ili srebrne, preko širokog spektra osnovnih i izvedenih boja, do raznih tekstura drveta.

Instagram nalozi za uređenje enterijera su u poslednje vreme dosta popularizovali drvene venecijanere ( drvene zavese) sa trakama. Na velikim površinama, poput panoramskih prozora, trake mogu biti korisne jer pružaju vizuelni kontrast od dugačkih horizontalnih letvica.

Međutim, modeli bez traka i dalje imaju jaku bazu obožavalaca. Roletne bez traka imaju oštriji izgled koji dobro odgovara savremenim enterijerima. Ovu vrstu venecijanera je takođe lakše očistiti od prašine, a mnogi smatraju da su žaluzine bez tkanine više higijenske u područjima sa visokom vlagom, poput kuhinja ili kupatila. Na manjim površinama neprekinute letvice vizuelno produžavaju širinu prozora, pružajući prijatniji izgled prozora

Letvice od 25mm, 35 mm, 50 mm ili 63mm

Drvene žaluzine (Drveni venecijaneri) se mogu odabrati u četiri širine letvica 25mm, 35 mm, 50 mm ili 63mm. Standardna veličina je 50 mm, što se može smatrati „podrazumevanom“ veličinom. Budući da je u letvicama širine od 50 mm manje letvica, one propuštaju manje svetlosti kada su zatvorene, ali nagnute kao otvorene omogućuju bolji protok svetlosti, što čini svetliju sobu.

Letvice od 35 mm su najbolja opcija za plića prozorska okna, gde ugradnja može da predstavlja problem sa širim zastorom. Kako ima više letvica, one takođe čine prostorije malo tamnijima, što može biti prednost u spavaćim sobama ili sobama za gaming.

Unutrašnji ili spoljašnji nosač

Unutrašnji ili spoljašnji nosač odnosi se na to da li će roletna biti postavljena unutar udubljenja prozora ili ispred njega. Unutar udubljenja češće je postavljanje, jer to znači da udubljenje uredno smešta slepe. Pored toga, ovaj stil postavljanja prikriva „sirove“ ivice roletni od pravog drveta, koje neki osećaju čišće.

Rolete u unutrašnjosti udubljenja su popularne jer omogućavaju da se roletne sjedne zavesom. U sobama kojima je potrebno puno opcija senčenja, poput spavaćih soba, ovo može biti idealan stil.

Ponekad uska udubljenja ili druge prepreke poput prozora koji se otvara prema unutra mogu to sprečiti. U ovom slučaju odgovor je spoljno montiranje. Drvena roletna postavljena spolja biće veća i nešto skuplja zbog potrebnih dodatnih materijala.

Koji god stil da odaberete, važno je slediti tačne smernice za merenje i izabrati pravu opciju na naplati. Za unutrašnje žaluzine sledite naša uputstva za merenje udubljenja na vrhu stranice kako meriti drvene roletne i odaberite „Udubljenje“ prilikom naručivanja.

Za vanjske nosače, slijedite naša tačna uputstva za mjerenje na dnu stranice kako izmjeriti drvene rolete i odaberite „Tačno“ pri naručivanju. U nastavku smo uvrstili i brzi vodič o tome kako izmeriti i ugraditi obe vrste drvenih zavesa.

Drveni venecijaneri ( drvene roletne )

Bez obzira da li se dvoumete između vertikalnih roletni (panelima), rolo, zebra, paketo zavesa ili drvenih venecijanera, odabir savršenog uklapanja odnosi se na sobu koju dizajnirate. Drveni venecijaneri  odličan su izbor za sobe u kojima ćete primiti goste, ali takođe odgovaraju I vlažnijim sredinama. Ovde ćemo vam pokazati kako možete da koristite roletne u različitim prostorijama.

Saloni i dnevne sobe: Saloni, dnevne sobe i centralne prostorije za prijem su najčešća mesto gde ćete u praksi naći drveni venecijaner. Opcije protoka svetlosti i privatnosti koje nude idealne su za sobe na nivou ulice i prostore koji imaju veliku dnevnu upotrebu. Drvene zavese ( drveni venecijaneri ) sa trakama popularan su stil za prijemne sobe, a pojavljuje se i trend traka komplementarnih boja, poput belih zavesa sa crnim trakama.

Kuhinje: Kuhinje su još jedna dobra opcija za drvene roletne ( drvene venecijanere ), sa čisto belim drvenim roletnama koje se savršeno uklapaju u belu tehnici. Iako je pravo drvo ovde uobičajeni izbor, možda ćete želeti da razmislite o umetnom drvetu, posebno ako su vaše zavese iznad kuhinjskog sudopera ili drugog dela sa visokom vlagom.

Spavaće sobe: Spavaće sobe su još jedna žarišna tačka u domovima ljudi i stoga su često ključno mesto za ovaj stilski slepi stil. Drvene žaluzine za spavaće sobe nisu zatamnjene, pa ako je to neophodno u vašoj spavaćoj sobi, možda ćete želeti da uparite zavese sa zatamnjenim zavesama kako biste uživali u čitavom spektru opcija senčenja.

Kupatila: Kupatila su sve popularniji prostor za drvene roletne. Veštačko drvo je ovde vaša najbolja opklada za dugovečnost, jer su PVC letvice vodootporne i lako se čiste. Daju vam prirodni efekat drveta, ali su vremenom bolji u odnosu na vlagu u poređenju sa stvarnim drvenim roletnama.

Kako meriti drvene roletne

Trebaće vam metar, olovka i papir i izabrani prozor. Pre nego što započnete, odaberite želite li da se vaša prozorska zavesa postavi unutar udubljenja ili izvan udubljenja.

Merenje unutar udubljenja

Izmerite udubljenje na tri mesta - preko vrha, sredine i dna. Ne merite prozor ili staklo, već od zida od zida. Zabeležite svoja tri merenja.

Ponovite ovaj postupak za pad (ili visinu) udubljenja, mereći tri puta od plafona do praga.

Najmanja širina i najmanji pad mere su mere koje treba da unesete prilikom naručivanja.

Važna napomena: Kada kupujete rolete za nekoliko prozora, izmerite svaku udubinu posebno, čak i ako se čini da su vaši prozori iste veličine.

Merenje van udubljenja

Malo je jednostavnije meriti van udubljenja. Označite gde želite da vaš rolet bude instaliran na zid (slabo), dajući preklapanje od najmanje 2 centimetra sa obe strane udubljenja. Izmerite ovu dužinu i zabeležite. Ne birišite oznake na zidu - trebaće vam prilikom postavljanja žaluzine.

Ponovite ovaj postupak za pad (ili visinu) udubljenja, ponovo preklapajući svaku stranu udubljenja za najmanje 2 centimetra. Ponovo upotrebite najmanju širinu i najmanju meru pada prilikom naručivanja i obavezno merite svaki prozor posebno.

Vaš vodič za postavljanje drvenih roletni

Evo detaljnog vodiča o tome kako okačiti drvene roletne. Pored rolete po meri, biće vam potrebne merna traka, vijci, neobrađeni čepovi, odvijač i olovka.

Unutar udubljenja

Uz drveni venecijaner (drvenu roletnu) trebali biste imati par nosača i sigurnosnu kopču.

Izaberite kako želite da instalirate svoj (drveni venecijaner) drvenu žaluzinu. Vaš rolet (venecijaner) se može montirati sa gornje ili sa unutrašnje strane zida.

Zabeležite koliko daleko vire drške vašeg prozora. Zadnji deo vašeg venecijanera treba da bude postavljen upravo ispred istih. Obratite pažnju na sve druge prepreke koje mogu uticati na dubinu prozora.

Koristeći svoj nosač kao obrazac, zaokružite unutra gde treba da sede šrafovi za svaki nosač, a zatim izbušite u svaku rupu. Utaknite tiplove u svaku rupu, zatim poravnajte svaki nosač i pričvrstite vijcima pomoću šrafcigera. Jednom instalirani, otvorite svaki nosač spreman za venecijaner ( drvenu zavesu).

Podignite roletnu i gurnite je na mesto, pre nego što zatvorite nosač sa svake strane.

Izvan udubljenja

Uz drveni venecijaner (drvenu zavesu) trebali biste imati par nosača.

Roletne izvan udubljenja ugrađene su tako da vijci prolaze kroz zadnji deo nosača.

Pronađite oznake koje ste napravili prilikom merenja prozora ili ponovo izmerite dimenzije nove venecijanera (drvene zavese), osiguravajući ravnomerno preklapanje sa obe strane udubljenja.

Koristeći svoj nosač kao obrazac, zaokružite unutra gde treba da sede šrafovi za svaki nosač, a zatim izbušite u svaku rupu. Utaknite tiplove u svaku rupu, zatim poravnajte svaki nosač i zavrnite ga. Jednom instalirani otvorite svaki nosač spreman za venecijaner (drvenu zavesu).

Podignite roletnu i gurnite je na mesto, pre nego što zatvorite nosač sa svake strane.